Senaste inläggen

Av Helena Häll - 6 augusti 2018 22:45

Idag är har vart sista dagen i Krakow och vi har åkt hop on / hop off buss och betalade man lite extra fick man även åka lite båt! Så det har vi gjort idag! Åkt buss runt hela Krakow och kollat på mycket vi sett och en del vi inte sett! Vi passade på att hoppa av och kolla in en gammal fort uppe på kulle där kunde man vandra upp för en kullen och få en fantastisk utsikt över Krakow. Sen åkte vi vidare hela turen runt innan vi åt lunch på en gammal ölhall och sedan tog vi som sagt båten på wisla och åkte en 20min tur där och fick se flera sevärdheter från vattnet istället! Sen på kvällen åt vi vår middag uppe vid stora torget i gamla stan som varje kväll! Nu när vi kom hem har vi packat våra saker och är redo för klockan som ringer 4 inatt! Hu jedamig!

#minisemester #semester #weekend #krakow #polen #hoponhopoff #buss #båt #sightseeing

ANNONS
Av Helena Häll - 5 augusti 2018 22:51

Idag har vi haft lite längre sovmorgon jämfört med igår när vi skulle iväg. Så vi åt frukost i lugn och ro och sen gjorde oss iordning för att vandra iväg på dagens äventyr. Oscar Schindlers emaljfabrik och numer museum över både hans fabrik och livsverk som räddade över 1000 judar från deportering till döden! (Måste se om filmen när jag kommer hem!). Det är även ett museum över Krakow och polen under andra världskriget. Hur tyskarna rev ner viktiga monument, rev ner polska symboler. Hur tyskarna ändrade namnet på staden, på alla byggnader, hur de bytte alla gatunamn och gjorde staden till tysk. De gjorde även ett getto till judarna som i så många andra städer. De bodde mellan 17 000 och 20 000 på en yta där det bodde 3000 stycken innan. Hemskt!
I vilket fall som helst så gick vi igenom de judiska kvarteren på vägen mot fabriken och kollade på de gamla husen och synagogorna. Sedan fick vi gå över floden mot fabriken och fick stå lite i kö för att komma in men sen gick vi där i flera timmar! (OMG!) i tre våningar var museet och det fanns så mycket information och ta del av att hjärnan blev som ett stoppad korv efter att man processat allt! Efter timmarna på fabriken gick vi tillbaka mot de judiska kvarteren och åt lunch på en polskt restaurang vi hittade på tripadvisor och lunch kanske vi inte kan kalla det för vi åt varsin jätteportion med fylld karre och ankbröst! Så väldans gott att det inte va sant! Så sen fick vi gå hem och sova lite middag efter det. Och på vägen hem kom en sån skur så vi va genomvåta rakt igenom allt. Sen slutade den efter 15min men då hade vi redan hunnit tillbaka till hotellet!
Nu på kvällen har vi vart och ätit igen! Hahaha, vi gör inte så mycket annat än utflykter och mat här, men vi var uppe vid stora torget i gamla stan igen och åt kyckling o pizza o efterätt o drink! Nu ligger vi nedbäddade och lär somna gott idag igen!

#minisemester #semester #weekend #krakow #polen #oscarschindler #schindlerslist #scindlersfabrik #judiskakvarter #promenad #godmat #polskmat

Dörrarna in till fabriksområdet. De är med i filmen scindlers list!

Oscar Schindlers skrivbord på hans kontor.

Vår fantastiska lunch! (Älskar att de är så billigt i Polen!)

Efter den lilla regnskuren

ANNONS
Av Helena Häll - 4 augusti 2018 22:28

Idag har vi besökt helvetet på jorden. Iallafall om du frågar en jude.. ss-männen skulle nog kalla det för paradiset, men jag håller med judarna. Jag har idag besökt helvetet på jorden, koncentrationslägret Auschwitz.. det var det största lägret tyskarna byggde och det var verksamt mellan 1940-45. De består av tre huvudläger (vi besökte två av dem) och sen hade det massa filialer. Cirka 1,3 miljoner människor deporterades till Auschwitz och cirka 1,1 miljoner dog i lägret. 75% av dem gasades ihjäl direkt efter att de klivit av tåget i tron att de skulle få flytta dit och arbeta. Med andra ord de kom med tågvagnarna med allt sitt bagage de ägde och hade, och hade de inte dött av tågfärden dit så var de nästan garanterat att de dog redan första dagen. Dödades man inte direkt fick man bo på lägret (de flesta bodde på Auschwitz 2) dvs det som heter Auschwitz-Birkenau. Där bodde de nämligen runt 90 000 st.. OMG, det är ju nästan som hela Jönköping.. och där de dog de som flugor ändå i arbete, sjukdomar eller något annat påhitt! Alltså det här är helt sjukt! Man har svårt att ta in att något så jävla sjukt har hänt! Och att de sen när de sovjet kommer nära nog att befria lägret så försöker man förstöra så mycket bevis som möjligt, bränner papper, bränner ner hus, spränger flera gaskammare. Skulle nog behöva gå där flera gånger för att verkligen ta in det ofattbara! Men det viktiga är att aldrig glömma det, aldrig låta något sånt här hända igen. Och dom som inte riktigt har förstått just den delen, de kan åka ner och titta på de sakerna som är kvar; resväskor, mängder av skor, avklippt hår, kläder, kammar; ja you name it! Just de där bitarna kommer sitta fastetsade under resten av mitt liv! Vi såg även den berömda eller ökända skylten - arbeit macht frei, utställningar i olika baracker, den första gaskammaren, var de gjorde tester på gasen, gården mellan Barack 10 och 11 där de sköt ihjäl och plågade folk. Vi har fått se tågrälsen, tågvagnar de kom i, minnesmonument.. ja, vi har helt enkelt fått se helvetet på jorden på riktigt!

För att smälta detta så vilade vi på hotellrummet efter utflykten för att sedan gå mot gamla stan och stora torget idag igen för att äta lite middag! Jag åt ankbröst och Martin åt pasta, så drack vi öl och åt lite efterrätt. Så nu är vi mätta och redo för en ny dag imorgon!

#minisemester #semester #krakow #auschwitz #auschwitz-birkennau #judar #heltsjukt #hurärfolkfuntade #helvetetpåjorden #koncentrationsläger

Gaskammare i Auschwitz 1.

Av Helena Häll - 3 augusti 2018 22:23

Idag började vi dagen med hotellfrukost, en riktigt god en, med ett stort utbud! Synd bara att man blir mätt tillslut! Haha! Efter frukosten gjorde vi oss iordning för en bal på slottet (hehe, eller en förmiddag på slottsområdet!) så vi gick mot wawelkullen som ligger längst ner i gamla stan och som huserar hela slottskomplexet och även wawelkatedralen (som verkar ha flera namn; bl.a krakows domkyrka) men katedralen ligger inom slottets murar och har flera gamla polska kungar begravda där (och som det står på Wikipedia - samt andra icke-kungliga viktiga personer..) hmm ja kan ju undra vilka det är. Men vi lyckades luska ut några genom vår färd genom katedralen. Vi köpte nämligen ingen biljett till slottet (som var typ 10 olika biljetter och välja på!) utan bara biljetten till katedralen och tillhörande klocktorn, gravkammare och altare, ja you name it! Det börjar med att jag har bara axlar så jag måste köpa mig nån lite duk att ha över axlarna för att få komma in.. 4,50 svenska kronor fattigare kom vi iallafall in i katedralen och det var verkligen fint! Ni får tyvärr inga kort från just altare och diverse annat eftersom man inte fick ta kort just där. Kort fick man däremot ta på vägen upp i klocktornet där man läsa information och se de gamla klockorna hänga där.. de var tunga, stora och som tur va ur bruk, annars hade vi vart döva på kuppen! Annars va det en hel del polska kungar som vi inte har en aning om vilka de va! Haha! Men en kung visste vi, han va nämligen svensk kung också! Kung Sigismund! Men hans grav höll de givetvis på att just restaurera, men nere i kryptorna hittade vi gravstenar av som sagt flera polska kungar, precis som utlovat. Exempel på andra icke-kungligheter va bland annat polens förra president som avled i en flygplanskrasch 2010, där va även barn till sigismund och hör och häpna graven av pianisten Fredrik Chopin! (Eller enligt Wikipedia - hans hjärta iallafall) jag öppnade inte graven för att kolla! Men hans gravsten va pryd med ett porträtt av en man (skulle nog va Chopin själv) med en jättenäsa! Hehe! Undra om han hade en sån snok?!
Iallafall efter ett besök i katedralen och tillhörande museum så kollade vi in borggården, lite souvenirshoppar och utsidan av slottet innan vi promenerade lite ut med floden wisla innan vi gick hemåt hotellet igen. Påvägen köpte vi en sallad till lunch som vi delade på ätandes i sängen på hotellet sen! Efter några timmars vilande gick vi ut och åt mat på en restaurang vid det stora torget. Vi drack öl och jag åt risotto och kyckling och Martin åt pizza, sen åt vi även efterrätt, mumsfilibaba! Allt till priset billigare än vad man fått betala för en person hemma! Det är grejer det! Nu väntar sängen för nya äventyr imorgon!

#minisemester #semester #weekend #krakow #polen #wawelkullen #wawelslottet #wawelkatedralen #kungsigismund #fredrikchopin #turista #gamlastan

Av Helena Häll - 2 augusti 2018 22:38

12.56
Nu sitter vi i hotell lobbyn och väntar på att få checka in. Vi åkte hemifrån 04.40 i morse (efter ha sovit sisådär! De började ju givetvis asfaltera utanför oss inatt! Suck! Vid tio drog de igång alla maskiner som tutade och lät..) men då i morse iallafall så åkte vi ner till stationen och tog bussen från resecentrum till Landvetter! Vi hade med oss lite mackor och dricka som vi åt. Vid ca 6.45 kom vi fram till flygplatsen och gick upp till säkerhetskontrollen med en gång efter vi bara reser med handbagage. Den kom vi igenom utan några större incidenter och fick sitta och vänta lite innan de började med checka in oss på flyget. (Förövrigt är ju Ryanair lite ineffektiva med det här med märka upp väskor på plats!) men iväg kom vi (och våra väskor också!) vi fick dock sitta på olika rader på flyget för vi inte betalt extra avgift. Detta trots att de fanns lediga stolar, men de hade delat upp flera sällskap bara för att! Så typiskt Ryanair, men jag sov mesta dels av tiden ändå! Haha! Och fram kom vi ändå! Sedan tog vi bussen från flygplatsen in till central stationen i Krakow och gick sedan sista biten till hotellet! Vårt hotell heter hotell legend och vi ett mysigt och fräsch rum på första våningen.

22.26
Sen senast har vi varit i gamla stan och ätit lunch (hamburgare) och gått runt och tittat vid stora torget med Mariakyrkan och klädhallarna osv. Vi har även varit och handlat lite vatten och tandkräm (som vi inte tog med oss för vi bara äger Big size!) och då hade den inte gått igenom säkerhetskontrollen! Vi har också sovit lite på hotellrummet innan vi tog oss ut igen för middag. Som även sen åts i gamla stan, på en italiensk restaurang. Martin åt sallad och jag åt pasta, så supergott vad det! Sen var vi vid torget igen och gick runt och lyssnade på flera gatumusikanter, de va riktigt duktiga! Sen gick vi hemåt förbi slottet som vi planerar att besöka imorgon! Nu blir det sängen och nya tag inför imorgon!

#semester #minisemester #polen #krakow #weekend #varmt

Av Helena Häll - 31 juli 2018 22:48

Idag har vi firat min namnsdag!! Wohoo! Min enda namnsdag!! Jag har bara mitt lilla namn Helena! Men desto mer firar jag! Eller ja firar och firar.. jag åt en kaka! Haha! Ne men skämt och sido, vi har varit och badat och ätit köttfärssås och hämtat våra resväskor inför stundande polen resa! Men sen har vi inte bara firat min namnsdag utan vi åt ytterligare en kaka för att fira Harry Potters födelsedag! Alltså inte när boken eller filmen kom ut. Utan dagen som är hans födelsedag som person. Någon mer som fyller idag är även hans påhittare (blir ju typ som hans mamma) J. K. Rowling fyller också år idag. Hon fyller 53 och Harry Potter fyller 38.. så Martin undrade om hon bara va 15 år gammal när hon fick Harry Potter! Hahaha! Tur att han inte va allvarlig då hade jag börjat undra, men kul va det! Ungefär lika kul som när vi klädde ut Herman till E.T idag! Hahahaha!!!

#namnsdag #fira #födelsedag #harrypotter #jkrowling #pottermore #potternörd #pug #herman

Av Helena Häll - 29 juli 2018 16:25

I förgår och igår har TV3 visat kultklassikerna ghostbusters 1 och 2! Alltså vilken barndomsnostalgi, ja nu kom ju ifs den första filmen innan jag va född, men det hindrar ju inte mig ifrån att ha sett filmerna massa gånger. Och nu i vuxen ålder inser jag ju vilka skitfilmer det egentligen är!! Hahaha! Men jag älskar dom ändå! Har suttit klistrad framför rutan både fredag och lördag och kollat på ettan (som visades både i fredags o lördags) och tvåan (som visades i lördags!) Alltså andra filmen har jag sett så många gånger att jag hade absolut inga problem att berätta (spoila!) för Martin i förväg vad som skulle hända! Hehe, det gjorde ifs inte så mycket eftersom han spelade dator samtidigt som hans ghostbusters sambo satt och kollade kult film! Och för övrigt insåg jag precis att även i den här låten har jag sjöng fel hela mitt liv!! Hahaha, jag har alltid sjungit; Who DO you wanna call.. men det ska det visst inte va.. Hahaha! De sjunger bara Who you wanna call? GHOSTBUSTERS!!!

#Ghostbusters #tv3 #kultfilm #spöken #nörd #fellåttext #sjungtfel

Av Helena Häll - 26 juli 2018 22:35

Idag har jag vart på bio med de flesta av tjejerna i gänget! Först va vi och åt lite på condeco sen var vi på Mamma Mia 2, eller som den officiella titeln är, Mamma Mia! Here we go again och vilken jävlar film alltså, jag tänkte att den skulle va bra och helt okej. Hade helt enkelt inte så höga förväntningar på den. Men som den levererade!! Jag skrattade så jag fick ont i magen men samtidigt grät jag. Jag blev helt tagen med andra ord, är nästan så att den är bättre än ettan. Mer variation på musiken, på storyn, på vilka som sjöng, jag mer variation på det mesta faktiskt! Sen är ettan skitbra också... kan va så att jag såg just första Mamma Mia filmen direkt när jag kom hem från bion idag! Så jag har haft en sån Mamma Mia dag, och vet ni vad. De filmerna gör något med en, de är två riktigt feel good filmer, så nu ska jag somna med ett leende på läpparna! Mamma Mia!

#MammaMia #MammaMiaHerewegoagain #bio #fika #tjejgänget #feelgoodfilm

Presentation


Mitt liv i ord och bilder så som jag lever det!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ livetsomhelena med Blogkeen
Följ livetsomhelena med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se